Tätningslister

Drar det kallt från fönstren eller vill du helt enkelt få en jämnare uppvärmning och minska dina energikostnader och din förbrukning? Då kan det vara dags att täta fönster eller ytterdörrar för att hindra den eftertraktade värmen från att smita ut. Med tätningslister kan du få ett skönare klimat inomhus och även minska ljud utifrån, vilket är behagligt året runt om du till exempel bor nära en hårt trafikerad väg. Hur väl isolerat ditt hem och hur effektiv din uppvärmning än är, så är både dörrar och fönster ofta orsaken till att du får drag och lägre inomhustemperatur hemma. Fönster och dörrar är, av naturliga skäl, ställen där luft lätt smiter in och kyler ner ditt hus. Otäta fönster eller dörrar kan också släppa in fukt, som i värsta fall kan leda till fuktskador på ditt hus. Att täta sina dörrar och fönster är en snabb och relativt billig åtgärd, som snabbt lönar sig i form av ökad livslängd för ditt hus och en sänkt kostnad för uppvärmningen.

Täta dina dörrar och fönster med tätningslister

Genom att täta dörrar eller fönster minskar du effektivt ditt hus energiförbrukning, och din uppvärmning blir mer effektiv. Skönt för både dig och miljön! Om du installerat en ny dörr eller ett nytt fönster, ska du därför inte glömma att täta dessa med exempelvis en tätningslist. Har du fönster och dörrar som redan har tätningslister kan det vara bra att byta ut dem när de blivit gamla och slitna. Eftersom tätningslister oftast är tillverkade av gummi för att de ska vara både täta, fukttåliga och flexibla, så kommer de att åldras och torka och därmed bli mycket mindre effektiva. Tätningslister kan också användas för båtfönster, där du ofta behöver tänka på att hålla framför allt fukt ute, och i bilfönster. Du kan också använda tätningslister runt exempelvis vindsluckor, vilket kan vara en fördel om du har en oisolerad vind som annars skulle kyla ner ditt hem.

Välj rätt tätningslist

Tätningslister finns i flera olika utföranden eller profiler. De vanligaste varianterna för dörrar och fönster är så kallade P-, D- och P-profiler, där bokstaven helt enkelt avser formen på själva listen. D- och P-lister används för mindre mellanrum och springor på mellan 1 och 5 millimeter. O-lister är avsedda för något större mellanrum, upp till 10 millimeter. För att listen ska sluta helt tätt är det därför viktigt att mäta springan som ska tätas, både för att listen ska få plats och för att tätningen ska vara optimal. Många tätningslister är självhäftande, vilket gör dem lätta att montera. Du kan då själv anpassa längden på listen snabbt och enkelt så att du får en list som passar.

Hos oss på Harald Nyborg hittar du tätningslister för både dörrar och fönster i flera olika storlekar och profiler. Hos oss handlar du alltid från marknadens ledande tillverkare, till riktigt bra priser. Välkommen in för att ta del av vårt stora sortiment av tätningslister och allt annat du behöver för dina byggprojekt eller ditt hem.