Plugg

Om du någonsin skruvat fast en hylla i väggen, bara för att efter en tid se hur skruven lossnar från sitt fäste, så vet du säkert att du egentligen skulle ha använt plugg när du skruvade. Plugg används när du ska montera något med skruv i till exempel väggar eller tak, för att ge bättre fäste och för att minska risken för att hålet slits och blir större med tiden. Med plugg sitter helt enkelt det du monterat säkrare. Du vet säkert att olika typer av material kräver olika typer av borrar. På samma sätt kräver också olika typer av material olika typer av plugg. Vilken plugg du ska välja beror också på vad det är du ska montera och hur hög belastning som den ska tåla. Det finns många olika typer av plugg på marknaden, allt från plastpluggar till lättbetongplugg och nylonplugg för gips.

Välja rätt plugg för jobbet

För att det du skruvar fast i väggen eller taket ska sitta så säkert som möjligt, är det viktigt att du väljer rätt plugg. Det finns pluggar av olika material och med olika funktion, men det finns också plugg med olika längd och bredd, som passar olika bra för olika ändamål. Vanligen använder man det som kallas universalplugg för de flesta underlag, men för mer krävande och massiva underlag som betong och tegel krävs ofta det som kallas för expanderplugg. En expanderplugg är precis som namnet antyder en plugg som expanderar inne i väggen eller taket efter att du fäst den. Väggar av gips kräver ofta en särskild gipsplugg och väggar av lättbetong en lättbetongplugg som även klarar tung belastning. Det finns också särskild spiklubb, som kan användas tillsammans med spikskruv. När du ska borra är det oftast viktigt att hålet är längre än den plugg du ska sätta i. På förpackningen står hur långt hålet ska vara, så kallat borrhålsdjup. Hur stort hålet ska vara beror också på pluggen. Här är en enkel tumregel att diametern på hålet ska vara densamma som diametern på pluggen. Om du ska montera en 10 mm plugg, så behöver även hålet vara 10 mm och så vidare. Om du ska borra i mjuka material så är det bra om borrhålet är ungefär 1 mm mindre än pluggen, för att den ska fästa bra. Har du exempelvis en plugg på 8 mm bör hålet vara ca 7 mm om du till exempel borrar i lättbetong.

Köp billiga pluggar hos Harald Nyborg

Hos oss hittar du allt du behöver för att borra och montera på både väggar och i tak. Välj mellan plugg i olika färger som till exempel röda plugg eller svarta, och mellan olika typer av plugg som till exempel nylonplugg, plastplugg och mycket mera. Här hittar du pluggar för olika typer av material och för olika hård belastning, alla till samma bra priser. Hos Harald Nyborg hittar du allt för ditt byggprojekt, stort eller smått. Vi har alltid produkter från marknadens ledande tillverkare och kan dessutom erbjuda dig en prisgaranti om du hittar samma produkt billigare någon annanstans.