Utomhusströmbrytare & uttag

Det är inte bara inomhus som eluttag och strömbrytare är bra att ha. Även på altanen eller balkongen kan det vara praktiskt att ha ett eluttag för att koppla in utomhusbelysning, ladda laptopen eller koppla in högtalare för skön musik under grillkvällen. Det kan även vara praktiskt att ha eluttag utomhus för eldrivna trädgårdsredskap som till exempel gräsklippare, häcksaxar och liknande. Vill du kunna njuta av din altan även när temperaturen sjunker så kanske du vill ha altanvärmare som går på el. Även då behöver du eluttag som är anpassade för utomhusbruk. För till exempel utomhusbelysning och fasadbelysning kan det vara praktiskt att installera en strömbrytare, så att du kan tända och släcka utan att behöva gå in. Ett eluttag med strömbrytare är också praktiskt, exempelvis om du vill kunna stänga av elförsörjningen till ett vägguttag utomhus på ett snabbt och enkelt sätt. Det är viktigt att du noga tänker igenom vilken typ av eluttag, vägguttag eller utomhusbrytare du behöver, så att du får en säker installation som är anpassad efter ändamålet.

Installera säkert!

Det finns förstås många regler kring vägguttag och strömbrytare utomhus, för att installationen ska vara säker. Var noga med att säkerställa att det eluttag du använder utomhus klarar fukt. Här är det bra att ha koll på de olika beteckningar för vilken grad av skydd elapparaten eller eluttaget har. Den näst högsta graden är det som kallas IPX4, som betyder “sköljtätt”. Den lägsta klassen som är tillåten utomhus är IPX1, som betyder “droppskyddat” och är avsett för användning på till exempel inglasade altaner eller balkonger som är mycket skyddade mot väder och vind. Märkningen IPX3 innebär “strilsäkert” och klarar regn. Reglerna säger dock att ett eluttag av denna typ måste installeras minst 50 cm från både golv och tak. Eluttag med den högsta klassen av fuktskydd kan placeras närmare tak eller mark. Den allra mest fukttåliga klassningen är IPX7, vilket betyder “vattentålig” och innebär att du till och med kan installera eluttaget eller strömbrytaren i eller vid golvet. Vägguttag ute behöver också vara skyddsjordade och nyinstallerade uttag ska även ha en jordfelsbrytare. Har man gamla eluttag utomhus kan man komplettera dessa med lösa jordfelsbrytare för att vara helt säker. Det är också viktigt att utrustning som till exempel skarvsladdar också är jordade.

Utanpåliggande eluttag utomhus

Om du också vill ha uttag på altanen eller balkongen, så hittar du all utrustning du behöver för detta hos oss på Harald Nyborg. Det rekommenderas att en ny installation utförs av en behörig elektriker, för att garantera att den är säker och uppfyller alla lagar och regler avseende utomhusuttag och strömbrytare. Hos Harald Nyborg hittar du allt du behöver för bygg och renovering, för att dina projekt ska bli både enklare, roligare och hålla bättre. I vårt stora sortiment hittar du alltid produkter av hög kvalitet från marknadens mest välkända tillverkare. Vi kan dessutom erbjuda dig riktigt låga priser. Hittar du en produkt billigare hos någon annan, så matchar vi priset med vår unika prisgaranti.
Sätt fallande sortering
Visa som Rutnät Listvy

1 Artikel

per sida
Sätt fallande sortering
Visa som Rutnät Listvy

1 Artikel

per sida