Tillbaka
  • 30 dagar bytes & returrätt
  • Delbetalning
  • Prisgaranti
Trygg E-handel
Priser är exklusive moms
Din varukorg är tom

Välj rätt förtält till din husvagn

Välj rätt förtält till din husvagn

Att campa är ett bra sätt att samla familjen och umgås tillsammans på ett gemensamt äventyr. Det är i förtältet vi samlas för att äta middag, umgås och tar skydd mot regn och rusk. Ett förtält kompletterar husvagnen och är ett extrautrymme som lyfter kvalitén på din semester. Därför är det viktigt att hitta rätt förtält för din husvagn som även passar behoven för hela familjen. 

Välj rätt förtält för dina behov

FörtältInnan du köper ett förtält är det bra att se över din familjs behov och önskemål. Reser man mycket mellan olika campingplatser eller stannar en längre tid på samma plats är oftast avgörande för vilket förtält som passar bäst. Är man ofta på resande fot och inte stannar mer än några dagar på samma plats är det bra att välja ett lite mindre förtält som går snabbt att sätta upp och ta ner.

Är man kvar längre tid på samma campingplats är det praktiskt med ett större förtält där hela familjen får plats och kan umgås i när det är sämre väder. Ett större förtält tar oftast längre tid att sätta upp men den extra platsen har du glädje av när regnet öser ner.

Är ni en stor familj eller ni bara vill ha extra utrymme kan ett annex till förtältet vara en bra idé att införskaffa. Använd annexet som ett extra sovutrymme om ni är många eller för förvaring vid längre vistelse.

Pris

FörtältPrecis som allt annat finns det olika prisklasser att välja mellan när du ska köpa förtält. Det som styr priset är framför allt storleken och kvalitén på tältet. Det finns en hel uppsjö av olika material, stänger, uppspänningsmöjligheter och tilläggsutrustning till ditt förtält. Detta är saker som du måste ta hänsyn till när du ska köpa förtält.

Därför är det bra att tänka igenom hur mycket du kommer att använda förtältet. Används det mycket och ofta kan det vara en bra investering att satsa på ett med bättre kvalitet. Vet du att du inte kommer att campa så ofta räcker det med ett billigare förtält. Ska du åka mycket mellan olika kampingplatser är ett slitstarkt förtält att rekommendera då tältet kommer sättas upp och plockas ner många gånger under säsongen vilket sliter på tältet.

Skaffa dig därför en bra översikt om vad som finns på marknaden och få en bild över vad du är villig att betala för. Sätt sedan upp en budget efter dina önskemål.

Förtält efter årstid  

Under sommarhalvåret kan du som regel använda vilket förtält som helst. Ett sommar eller allround-förtält passar för dig som campar mellan påsk och fram till hösten. Ska du campa på vintern måste du ha ett förtält som tål snöfall och kyla.

Välj material och storlek

FörtältFörtält finns i de flesta material och storlekar. I Europa är standarddjupet på förtält 2,5 meter. Är du långtidscampare eller har en stor familj krävs större utrymme med ett djup på runt 3,5 meter.

Vilket material man ska välja på sitt förtält beror på klimatet och hur mycket förtältet ska användas. Polyester och akryl är två slitstarka material som har bra andningsegenskaper. Plast är ett grövre och mer lättrengörligt material men det har sämre andningsegenskaper. Det bästa är en blandning av olika material som tillsammans skapar det ultimata förtältet. Ett bra förtält har ventilation så att inte kondens bildas och ett myggnät är även att föredra.

Rätt storlek med A-mått

A-måttFör att förtältet ska passa till just din husvagn är det bra att mäta A-måttet på din husvagn. Du kan oftast hitta A-måttet på din husvagn hos din återförsäljare men det rekommenderas att mäta själv också så du får rätt storlek på ditt förtält.

A-måttet mäts från marken och runt hela skenan där förtältet fästs och ner till marken igen. Längden på skenan, plus avståndet till backen utgör A-måttet När man har det måttet är det lätt att veta vilket förtält som passar. Tänk på att husvagnen ska stå rätt och på helt rak mark för att få rätt mått. Det är enklare om ni är två personer när ni ska mäta och att använda ett långt rullmåttband eller ett snöre som sedan mäts.

Skötsel av förtält        

Sköt om ditt förtält för att det ska hålla sig fint betydligt längre. Genom att impregnera tältet skyddar man bättre mot fukt och smuts. Innan man impregnerar ett nytt förtält är det viktigt att dammsuga förtältet. Är det ett äldre förtält behöver det en rejäl rengöring innan det behandlas. Stå utomhus när du ska impregnera och välj en mulen dag eller stå i skymundan för solen då solljus kan göra att det torkar ojämnt. Är glidlåset till tältet trögt fungerar knepet att gnida på stearin eller silikonstoft. 

Oavsett material är det bra att rengöra tältet regelbundet med ljummet vatten. Borsta även av pollen och damm från taket så det inte rinner ner över duken när det sedan regnar. Ett välskött tält både håller längre och ger större glädje. 

"Är tyget fuktigt kan det lätt drabbas av mögel"

Förvaring         

När semestern är slut och det är dags att plocka undan förtältet för säsongen är det bra att veta hur det ska förvaras för att kunna använda det igen nästa gång. Innan du plockar ner tältet ser du över så det är helt, rent och torrt. Är tyget fuktigt kan det lätt drabbas av mögel när det ligger hopvikt. 

Förvara tältet i ett utrymme med bra ventilation där det är svalt och torrt. Genom att packa fönsterfolie och sidopaneler för sig kan dessa material besparas längre. Görs inte det är det risk att blixtlåset skaver och ger avtryck i tältet. 

Utrustning till ditt förtält     

FörtältsmattaFör att få ut så stor användning som möjligt av ditt förtält är det bra att ha ett golv eller en förtältsmatta för att kunna gå utan skor och inte dra in lika mycket smuts i husvagnen. Det finns olika typer av golv och mattor att välja mellan beroende på vilken komfort och vilket pris du är villig att betala. En förtältsmatta är ett prisvärt alternativ. Vill du ha en mer exklusiv känsla och stannar en längre tid på samma campingplats kan ett golv, exempelvis en trätrall, läggas. 

Du har inga varor i din kundkorg.

Kategori