Tillbaka
  • 30 dagar bytes & returrätt
  • Delbetalning
  • Prisgaranti
Trygg E-handel
Priser är exklusive moms
Din varukorg är tom

Välj en cykel som passar dig

Välj en cykel som passar dig
När du ska köpa en ny cykel finns det en del att tänka på för att du ska trivas med den. En bra regel är alltid att prova flera olika cyklar för att känna vilken som känns bäst för dig. För du hade aldrig köpt en bil utan att provköra den, likadant är det med cyklar. För att ta reda på vilken cykel som passa bäst för dig och dina behov bör du ställa dig ett antal frågor.

 

1. Vad ska du använda cykeln till?

Det finns flera olika modeller av cyklar och för att veta vilken som passar dina behov bäst bör du tänka över hur du kommer använda din cykel. Det krävs helt olika modeller för olika användningsområden. Ska du endast cykla kortare resor är komforten på cykeln det viktigaste. Ska du cykla på asfalt eller i skogen? Underlaget avgör vilken cykel som du behöver.

2. Hur mycket är du villig att betala?

Beroende på hur mycket du har planerat att använda din cykel och vad den ska användas till är det bra att ha en plan inom vilken prisklass du är beredd att betala för din cykel. Ska du cykla mycket eller använda cykeln som träningsredskap kan det vara en investering att satsa på en mer kvalitativ cykel. Ska du endast cykla kortare sträckor mer oregelbundet brukar en billigare cykel vara fullt tillräcklig. Tänk även på vad som ingår till din cykel. Behöver du köpa pedaler, sadel, ljusen och lås vid sidan om får du tänka på att addera det till priset på cykeln. Växlarna på cykeln är en viktig del då växelsystem hänger ihop med övriga delar på cykeln. Bättre växlar innebär i regel också bättre bromsar, finare fälgar och så vidare. Rostskyddet på din cykel varierar även beroende på kvalitet. Dock handlar det mer om hur du tar hand om din cykel och inte hur mycket den kostar eller var du har köpt den. 


3. Vilket underhåll behöver min cykel?

För att din cykel ska hålla länge behöver du självklart även ta hand om den. Väljer du att köpa en billigare cykel ska du tänka på att den håller bättre om den står under tak. Detta gäller självklart alla cyklar. Har du ingen möjlighet att ha cykeln under tak bör du därför välja en med en som har bra kvalitet på rostskyddet. Börjar cykeln rosta får den en kortare livslängd.

Tvätta även din cykel regelbundet med avfettningsmedel då smuts lätt tränger in i fälgar samt kedja och sliter på cykeln. Smörj sedan kedjan med olja. Det är även bra att lämna in din cykel på service två gånger om året även om den inte är trasig. Det för att spänna vajrar och växlar, rikta hjulen och se över bromsarna.

 

"En mindre ram är mer skonsam mot

kroppen och är enklare att cykla på"4. Vilken storlek på cykel behöver jag?

En grundregel som är bra att tänka på är att aldrig köpa en för stor cykel. En cykel med för liten ram går alltid att justeras medan en cykel med för stor ram är svår att göra något åt. En mindre ram är även mer skonsam mot kroppen och är enklare att cykla på.

Tabellen visar riktlinjer för vilken storlek på cykel du eller ditt barn kan behöva baserat på längd. Tänk på att detta endast är riktlinjer, prova alltid cykeln för att se vilken storlek du behöver. Förutom rätt storlek på cykeln behöver du även se till att ha sadel och styre lagom högt inställt så du får en bekväm körställning.

Storlekstabell standardcykel:

12 tum 90-105cm

16 tum 100-120 cm

20 tum 115-140 cm

24 tum 130-150 cm

26 tum 140-160 cm

28 tum 160- cm

5. Vilken cykel ska jag då välja?Classic/City-cykel:

cykelÄr du den traditionella vardagscyklisten som använder cykeln från korta till medellånga turer? Då passar en Classic eller city-cykel dig perfekt. Det är en traditionell svensk cykeltyp med fotbroms och en mer upprätt körställning. Komforten är oftast den viktigaste aspekten vid köp av en traditionell cykel. Det ska vara en skön sadel att sitta på, ha bekvämligheter som cykelkorg och pakethållare. Växelsystemet på cykeln ska vara enkel att använda och sköta. Det mesta ingår oftast i grundutförandet så som ramar, skärmar och lås vilket gör att en traditionell cykel är både enkel att köpa och att äga.

Barncykel:

BarncykelEn barncykel är från 12” till 20” och är för åldrarna 3-8år. En barncykel har alltid fotbroms och från 0-3 växlar. Är cykeln 24” eller 26” räknas den som en juniorcykel. På en juniorcykel finns det både cyklar med fotbroms eller handbroms och 0-21 olika växlar. Det finns även modeller med skärmar och pakethållare medan andra mer ser ut som en mountainbike utan dessa tillbehör. Tänk på att köpa en cykel som ditt barn kan växa med. Dock är det viktigt att cykeln inte är för stor. Barnet ska kunna stanna själv, kliva av och på cykeln själv, därför måste barnet kunna nå med båda fötterna i marken. En för stor cykel blir en säkerhetsrisk för ditt barn.

Sportcykel:

SportcykelÄr du en vardagspendlare som behöver en cykel för medellånga till längre sträckor? Då är en sportcykel perfekt för dig. Är du en vardagspendlare som behöver en cykel för medellånga till längre sträckor? Då är en sportcykel perfekt för dig. En sportcykel har större hjul än den traditionella citycykeln vilket gör att rullar betydligt enklare. Den har även en mer framåtlutad körställning för att vara bekväm på längre körsträckor. Sportcykeln är en cykel som har många namn bland annat trekking och hybrid. Den kan delas upp i två olika kategorier, antingen med utanpåliggande växlar eller inbyggda i navet, då oftast i kombination med fotbroms.

Elcykel:

ElcykelVill du ta dig fram snabbt och enkelt? Med en elcykel eller EL-assisterande cykel kan du cykla med hjälp av assistans för att på ett snabbt och enkelt sätt ta dig fram. Dessa cyklar passar bra som exempelvis pendlingscykel eller när du vill ta dig lite längre sträckor. Reglerna för svenska och EU-anpassade El-assisterade cyklar är att de ska ha en pedalsensor som endast driver när du själv trampar och de får inte assistera vid en hastighet som överstiger 25km/h. Adaptern som driver elcykeln framåt laddas i ett vanligt vägguttag.

Mountainbike:

MountainbikeÄr du den sportiga typen som söker action och vill cykla och göra trix i kuperad terräng? En mountainbike eller MTB som det även förkortas är en cykel som är avsedd för att köras i terräng. Cykeln kännetecknas av sitt sportiga utseende, grova däck och många växlar. En mountainbike passar för dig som vill ha mer action och komma ut i naturen. MTB är även en tränings och tävlingsgren som är döpt efter cykeln. Det finns ett flertal olika modeller av MTB att välja mellan beroende på vad den ska användas till.

 

Racercykel:

RacercykelVill du cykla långt och kanske till och med tävlingscykla? En racercykel eller tävlingscykel som den även kallas är anpassad för att köra snabbt med på landsvägar. Den skiljer sig från vanliga traditionella cyklar genom att den har många växlar, låg vikt och en aerodynamiska sittställning.

Vilken cykel du än väljer, glöm inte cykelhjälmen! Se vad vi kan erbjuda dig för cyklar och tillbehör.

Du har inga varor i din kundkorg.

Kategori