Tillbaka
  • 30 dagar bytes & returrätt
  • Delbetalning
  • Prisgaranti
Trygg E-handel
Priser är exklusive moms
Din varukorg är tom

Få grönare gräs än grannen

Få grönare gräs än grannen

Drömmer även du om en grönare gräsmatta? Följ dessa enkla steg och få den grönaste gräsmattan på hela gatan. Bekämpa mossan och få en tjock och färgrik gräsmatta att borra ner tårna i när solen skiner.

Bekämpa mossa

Orsaken till att man har mycket mossa i gräsmattan beror på näringsbrist i gräset. Tillsammans med skugga och lågt pH-värde tar mossan lätt över. Har du bestämt dig för att vinna kriget mot mossan krävs det mycket tålamod.
Börja redan tidigt på våren med att sprida ut mossbekämpningsmedel. Redan vid +1° börjar mossan att växa vilket är långt före gräset. Sedan måste gräsmattan få näring för att ge bättre förutsättningar till gräset och försämra för mossan.

 

 "Mossa i gräsmattan beror på näringsbrist i gräset"

Gödsla

För att få en riktigt grön gräsmatta och försvåra för mossan måste gräsmattan gödslas och få näring. 

Grönare gräsEn bra regel är att alltid gödsla gräsmattan minst tre gånger per säsong. Gödsla första gången i början av våren i mars-april för att ge gräset ny energi efter en lång vinter. 6–7 veckor senare är det dags för den andra gödslingen och efter samma tidsintervall en sista gång. 
Använd ett långsamverkande gödsel som inte bränner sönder gräset. Gödningen sprider du enklast ut med en gödselspridare för att få ut det jämt över gräsmattan.

Klippa

Grönare gräsTricket för att få bort mossa och ogräs är att ha en tjock gräsmatta. Det får du genom gödning och vattning men framför allt om hur du klipper din gräsmatta.
Se till att alltid ha vassa gräsklipparblad på din gräsklippare så att grässtråna klipps av istället för att slitas av. Om stråna slits av får de en större angreppsyta där sjukdomar kan ta sig in i gräset samt att det tar längre tid för gräset att återhämta sig.
Desto oftare du klipper din gräsmatta desto finare och tätare blir den då gräset stimuleras så det kan sprida sig och bli starkare. Tänk på att inte klippa gräset för kort, gräset ska vara 4–5 cm långt och inte kortare. Klipps det för kort torkar gräset lättare ut. En regel är att aldrig klippa bort mer än en tredjedel av längden utan istället klippa i etapper.

Vertikalskära

Vill du ha en riktigt grön gräsmatta kan det vara bra att vertikalskära den en gång per år under maj-juni. Använd en särskild vertikalskärare vars knivar går ner ett par centimeter i marken och delar gräsets rötter. När rötterna delas stimuleras gräset till att slå sidoskott som ger en tätare gräsmatta. 

När vertikalskärningen är klar är det bra att stödså med gräsfrön för att få en tätare gräsmatta.

Vattna

När det är varm och torrt ute kan gräset bli brunt, vattna med en vattenspridare på antingen morgonen eller på 

Grönare gräskvällen så att inte vattnet avdunstar som om du vattnar mitt på dagen när solen skiner. Vattna hellre rejält en gång i veckan i stället för lite och ofta för att få en torktålig gräsmatta och tvinga rötterna att söka fukt nedåt. Vattna 25–30 mm en gång i veckan. Ett smart tips är att sätta en regnmätare under vattenspridaren för att se hur mycket vatten som gräsmattan har fått.

 

 


Grönare gräs

 

Du har inga varor i din kundkorg.

Kategori