Tillbaka
  • 30 dagar bytes & returrätt
  • Delbetalning
  • Prisgaranti
Trygg E-handel
Priser är exklusive moms
Din varukorg är tom

Välj rätt trädgårdsmöbler för din uteplats

Välj rätt trädgårdsmöbler för din uteplats

När kvällarna blir längre och varmare är det underbart att slå sig ner i trädgården, grilla och umgås ute i solen. Att välja rätt utemöbler kan vara en ren djungel då det finns en hel del att tänka på. Förutom att de ska vara snygga och lagom storlek till uteplatsen finns det en hel uppsjö av olika material att välja mellan. 

Har du tak på din uteplats kan du välja och vraka fritt men ska möblerna stå ute är det bra att tänka på att materialet ska tåla väder och vind. Är du händig och tycker om att sköta om dina utemöbler eller vill du att de ska hålla sig fina utan att behöva lägga ner så mycket tid avgör vilken typ av trädgårdsmöbler som passar bäst för dig.

Trä

Utemöbler TräTrä är ett vackert material på trädgårdsmöbler och finns i många olika varianter och träslag. Olika träslag har sina egna specifika egenskaper och utseende. De vanligaste träslagen är furu, teak, hardwood och acacia. Framför allt när du väljer teak möbler ska du vara uppmärksam så inte naturen tagit skada av fällningen av träden eller skövlingar av regnskog.

För att kunna se att dina utemöbler inte kommer från regnskog som avverkats i för snabb takt ska teaken vara certifierad med FSC - Forest Stewardship Council. Det finns även andra certifikat men alla går inte att lita på enligt Naturskyddsföreningen.

Skötsel:

För att trämöbler ska hålla mot väder och vind behöver de behandlas. De flesta trämöbler behöver underhållas varje år för att hålla sig fina. När solen står på bleks träet och det kan även bildas torrsprickor då det blir spänningar när solen torkar ur träet. Skydda möblerna genom att olja, impregnera eller måla.

När du ska olja dina trädgårdsmöbler undvik då att göra det i solen då oljan hinner torka innan den sugits upp av träet. Ett bra tips är att behandla möblerna på våren innan de tas ut för sommarsäsongen. Tvätta alltid möblerna så de är rena innan du börjar behandla dem.

"För att trämöbler ska hålla mot väder

och vind behöver de behandlas"

 

Köper du nya möbler som är obehandlade kan de behöva behandlas innan användning. Andra mår bättre av att användas en säsong innan de behandlas. Ta reda på vilket när du köper nya möbler för desto bättre du tar hand om dina nya möbler desto längre håller dem sig fina.

Non Wood

Utemöbler non woodNon Wood är en form av konstträ och kallas även för antiwood. Det är ett material som precis som namnet antyder inte är trä men ser ut och ger samma känsla som trä. Non Wood är både vattenavvisande och vädertåligt vilket gör att det kräver väldigt lite skötsel till skillnad från riktigt trä.

Tänk dock på att inte placera varma föremål direkt på ytan utan använd ett underlägg. Använd även underlägg till glas och glasföremål då de kan bli väldigt varma när solen står på.

Skötsel:

Non Wood kräver ytterst lite underhåll men för att det ska hålla sig fint behöver det rengöras regelbundet med ett milt rengöringsmedel. Det för att inte smuts ska fastna i materialet. Det går även bra att borsta bort smutsen men inte högtryckstvätt ska inte användas då det förstör materialet. 

Non Wood kan blekna något med tiden, speciellt mörkare färger. För att ytan ska hålla sig blank kan man olja in den med flytande vaselin som både impregnerar och skyddar.

Rotting

Trädgårdsmöbler rottingRottingmöbler kan både vara tillverkade av naturmaterial eller i plast och nämns då som ”konstrotting”. Trädgårdsmöbler i konstrotting har blivit väldigt populära då de är prisvärda och enkla att underhålla då de är tillverkade för att hålla i väder och vind. Du får enkelt en lyxig loungekänsla på din uteplats med rottingmöblerna.

Rottingmöbler av naturmaterial

De klassiska rottingmöblerna är tillverkade av naturmaterial som består av sammanflätade trådar från stammen av en palm. Dessa är inte lika tåliga som konstrottingen i plast och passar därför bättre för uterum och på uteplatser med tak. Regn förstör snabbt färgen och strukturen på möblerna om de står ute.

Skötsel:

Rottingmöbler av naturmaterial är nästan alltid målade, betsade eller lackerade. De behöver rengöras regelbundet och kan även behöva oljas in för att trådarna av palm inte ska spricka.

Konstrotting

Till skillnad från rottingmöbler av naturmaterial är konsrotting tåliga och står sig bra mot både väder och vind. Möblerna kan även stå i solljus under längre tid utan att blekas. Konstrotting består vanligtvis av polyethylene som är den mest vanliga sorten av plast som liknar det naturliga korjmaterialet. Den tåligaste sorten av plast heter hularofiber och är dessutom miljövänligt och återvinningsbart. Stommen i rottingmöbler kan vara av aluminium eller stål. Aluminiumstommar är lätta och gör möbeln lätt att flytta. 

 

"Konstrotting är i princip helt underhållsfritt"

 

Skötsel:

Konstrotting är i princip helt underhållsfritt. Rengör materialet med en fuktig trasa och lite milt diskmedel eller plastrengörning. Använd inte högtryckstvätt på dina möbler då det sliter mycket, ta istället trädgårdsslangen. Konstrotting mår bra av att täckas över när de inte används och att förvaras i ett svalt och torrt utrymme på vintern. Tänk på att desto bättre kvalitet du köper desto längre håller materialet mot ljus och smuts.

Metall

Trädgårdsmöbler MetallTrädgårdsmöbler i metall delas oftast upp i rostfritt stål, aluminium eller gjutjärn. Aluminiummöbler är betydligt lättare än de övriga metallerna som underlättar när du ska flytta möblerna. Trädgårdsmöbler i metall har en stabil stomme och är väldigt hållbara till skillnad från andra material.

Skötsel:

Vill du ha mer eller mindre underhållsfria trädgårdsmöbler är metall ett utmärkt alternativ. Tvätta dina möbler och bättra på med färg där det behövs. Börjar möblerna att rosta kan du borsta bort rosten med en stålborste och en skrapa, måla sedan med rostskyddsfärg.

Tänk på att även om du köper rostfria utemöbler kan skruvarna vara av ett annat material och därför bli rostiga och fula med tiden. Använd då stålborste, skrapa och tvätta tills du får fram en metallglans igen. Då järn oxiderar är det även bra att sedan täcka med rostskyddsfärg. För att få aluminiummöbler som nya igen kan du polera dem och sedan lacka för att få upp glansen igen.

Plast

Trädgårdsmöbler plastPlastmöbler är både praktiska och funktionella då de både är prisvärda och i princip underhållsfria. Många plastmöbler är gjutna i en enda form vilket gör att det inte finns några skarvar som är svagare och enklare går sönder. Plast är ett lätt material vilket gör det enkelt att flytta på möblerna. Eftersom plast är tåligt klarar det sig bra ute mot väder, vind och solljus.

Det finns många budgetvarianter av plastmöbler men det har på senare tid även kommit många snygga designmöbler. Det är stor skillnad på kvalitén på olika plastmöbler. De bästa är de möbler som är tillverkade av seg plast. Ytan håller sig fin längre medan plast av sämre kvalitet fortare spricker, bleknar och får en matt yta. Vita plastmöbler är extra känsliga mot smuts och luftföroreningar som gör dem missfärgade.

 

Skötsel:

Tvätta dina plastmöbler med ett milt rengöringsmedel och gärna en högtryckstvätt. Har ytan blivit matt kan du polera upp den igen med vanligt bil- eller båtvax samt vinylpolish. Tänk på att rengöra plasten innan du börjar behandla. Förutom en ordentlig tvätt kan du pigga upp gamla plastmöbler genom att måla dem. Tvätta och sandpappra upp ytan innan du börjar måla.

 

Oavsett vilket material du än väljer

MöbelskyddDet bästa sättet att förlänga livslängden på sina trädgårdsmöbler är att inte låta dem stå ute under bar himmel mer än nödvändigt. Ställ in dem under tak när de inte används, är möblerna tunga och otympliga att flytta kan ett täckande möbelskydd vara en god investering. Luta möblerna om de står oskyddade under regn så att vattnet lätt rinner av och torka av dem när det slutat regna, särskilt på plana träytor. Ta helst in dynorna när de inte används, eller förvara dem i en tät låda.

Att tvätta av möblerna minst ett par gånger per säsong med milt rengöringsmedel och hålla efter mögel- och algpåväxt ökar också hållbarheten avsevärt. Detta är särskilt viktigt när säsongen är över, de ska vara rena när de ställs undan. Var noga med att låta trämöbler torka ordentligt innan du ställer undan dem för vinterförvaring och förvara dem i ett torrt och svalt utrymme inomhus.

Oavsett vilka utemöbler du väljer ska de förstås vara bekväma att sitta i och sedan är det alltid kul om möblerna är snygga. Se vad vi kan erbjuda dig för trädgårdsmöbler och tillbehör .

Du har inga varor i din kundkorg.

Kategori