Tillbaka
  • 30 dagar bytes & returrätt
  • Delbetalning
  • Prisgaranti
Trygg E-handel
Priser är exklusive moms
Din varukorg är tom

Välj rätt växthus

Välj rätt växthus

Att ha ett eget växthus i trädgården är många husägares stora dröm. Du kanske vill odla grönsaker, frukt eller bär som du sen kan bjuda familj och vänner på? Ett växthus är så mycket mer än bara ett drivhus. Det är en alldeles egen liten magisk plats att njuta på för att få en stund för sig själv och komma ut i friska luften. När du väl har bestämt dig för att köpa växthus så finns det en del olika faktorer att tänka på som kan avgöra vilken storlek och modell som passar hemma hos dig. 


Växthusets storlek

väggväxthusEtt växthus kan vara allt från en enkel glaskonstruktion att ha mot husväggen till ett större lusthus där även dina utemöbler får plats. Vad du har tänkt att använda växthuset till och hur din trädgård ser ut påverkar så klart valet. Om du har en balkong kan du ha ett litet växthus mot husväggen med plats för några tomatplantor. Har du en större tomt och ett intresse av att kunna odla och så frön så är ett klassiskt växthus på ca 6-10 m² ett bra val. 

Vill du förutom odling även ha en mysig plats att umgås på med utrymme för flera sittplatser kan vi rekommendera att du väljer ett större växthus på över 15 m². Många använder sitt växthus som ett uterum för att förlänga sommaren i trädgården.

En bra idé är göra en skalenlig grov skiss på vad du vill ska få sin alldeles egna lilla plats i ditt nya växthus. Rita in all inredning och möbler för att du ska vara säker på att du väljer ett växthus i rätt storlek. Vill du kunna stå upprätt och arbeta med din odling? Tänk då på att långsidorna inte ska vara för låga i taket. En obekväm arbetsställning gör det så klart svårare för dig att njuta fullt ut av ditt växthus! 

Vilket material ska du välja? 

Stommen i ett växthus består oftast av stål, aluminium eller trä. En stomme i stål och aluminium ger ett mer modernt utseende, är helt underhållsfritt och har oftast ett lägre pris. En stomme i trä passar bättre för äldre hus där man vill ha en mer look. Fundera även vilket träslag du är intresserad av att köpa och om du vill ha ramen i naturligt, oljat eller målat trä.

Väggar och tak i ett växthus finns vanligtvis i antingen kanalplast eller i säkerhetsglas. Många leverantörer erbjuder båda alternativen. Kanalplast isolerar något bättre än glas men är lite mer grumlig till utseendet och passar därför bäst till taket i växthuset. Kanalplasten är oftast något dyrare än ett växthus i glas.

 

"Ett växthus kan vara allt från en enkel glaskonstruktion att ha mot

husväggen till ett större lusthus där även utemöbler får plats"

 

Vill du ha el, vatten och ventilation? 

växthusInnan du köper ett växthus bör du även fundera över om du exempelvis vill ha bevattning i växthuset och hur det ska ventileras. Brukar ni åka bort på semester eller liknande kan bevattning vara ett bra alternativ. Vill du att ventilationsluckorna ska öppnas automatiskt när det blir varmt eller gör du det själv? Om svaret blir ja på dessa frågor behöver du både el och vatten draget till ditt växthus. Det ger en ökad kostnad då du måste anlita en fackman för installationen.

Ett vanligt fel är att man inte har tillräckligt med ventilationsmöjligheter i växthuset. Ventileringen är viktig för att kunna skapa drag i växthuset. Många standard växthus har endast ventilation i taket. Väljer du en dörr på växthuset som kan skjutas åt sidan bidrar den även till ventilering utan att den slår igen när det blåser. Planera därför in hur du ska skapa drag i ditt växthus.

Prisskillnader

Det kan vara stora prisskillnader på växthus beroende på dess storlek, material och utseende. Det finns färdiga modeller av växthus att köpa i olika storlekar och material. För dig som vill ha ett mer unikt växthus kan du välja ett kundanpassat alternativ.

Behöver du dra el och vatten till ditt växthus ökar även det kostnaden ordentligt. Kan du själv bygga ihop ditt växthus blir det billigare än om du behöver anlita någon för att utföra jobbet. Alla val avgör vad ditt växthus kommer att kosta. Gör därför upp en budget med hur mycket du är beredd att investera i ett växthus. Skriv ner vad som är viktigast med ditt växthus och vad du kan vara utan för att kunna sålla bland alla växthus på marknaden.

Placeringen är viktig

växthusVälj ett vindskyddat men ändå soligt område i trädgården att placera ditt växthus på. Det ska vara soligt större delen av dagen och placeras fritt. Skugga från träd och buskar kan kyla ner växthuset. Även om växterna vill ha mycket ljus behöver de skugga för att inte brännas av solen. Använd skuggnät, skuggpasta, persienner eller en fiberduk för att skydda känsliga växter.

Eftersom du kommer att transportera både växter och jord till växthuset är det bra om det är placerat så du enkelt kommer fram med en skottkärra. Tänk även på att det är en fördel om du kommer in med skottkärran i växthuset. Det går åt mycket vatten till växthuset så det är en fördel om växthuset ligger i närheten av en vattenkran.

 

"Köper du ett växthus som byggsats ska du tänka på

att du först måste förbereda platsen där det ska stå"

Montering

Köper du ett växthus som byggsats ska du tänka på att du först måste förbereda platsen där det ska stå. Det ska grävas ner en bit i marken vilket kan ta både tid och energi och förarbetet varierar beroende på växthusets grund. Att montera ett växthus är inte heller helt enkelt även om det medföljer noggranna beskrivningar. Fundera på om du vill göra arbetet själv eller anlita någon som hjälper dig. Det kan vara en bra ide att köpa till en sockel till växthuset för att få en stadig bas och som dessutom gör att växthuset får en högre takhöjd vilket underlättar när du ska arbeta i växthuset. 

 

Bygglov och regler

VäxthusEnligt bygglovsreglerna får du bygga ett vägganslutet växthus upp till 15 kvm och ett fristående växthus upp till 25 kvm, helt utan bygglov. Takhöjden på växthuset får inte överskrida 3 meter och det får inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Ett tips är att alltid prata med grannen innan du börjar bygga även om du inte behöver bygglov så inga konflikter uppstår. Om du vill ha ditt växthus närmare tomtgränsen än 4,5 meter så krävs det ett skriftligt godkännande av din granne. För att undvika eventuella konflikter och ha lagen på sin sida är det bra att göra en ritning innan var du vill placera växthuset på tomten och sedan be grannarna signera.

Inspireras av andra

Innan du köper växthus kan det vara svårt att veta vad du egentligen vill ha trots alla guider och riktlinjer. Det bästa är att åka och titta på olika växthus för att få en bra känsla om det passar just dig. Prata gärna med andra i din omgivning som redan har ett växthus och kanske kan ge dig smarta tips. Det finns även många visningslokaler, utställningar och mässor att besöka för att hitta inspiration.

Är du intresserad av att köpa växthus eller vill ha inspiration se våra växthus med tillbehör.

Du har inga varor i din kundkorg.

Kategori