Julgranspynt, julgranskulor och julgransmattor

Ingen jul utan julgran och ingen julgran utan julgranspynt. Gör din jul oförglömlig med vårt vackra urval av julgransdekorationer. Från traditionella julkulor till glänsande julstjärnor och dekorationer i alla former och färger. Vi har allt du behöver för att dekorera den perfekta julgranen.

Läs mer
Produkter

FAQ – vanliga frågor

  1. Vad ska sitta högst upp i granen?
    Förr placerades en ängel högst upp på granen, som symboliserade änglarna i Betlehem vid Jesu födelse. Senare har det varit brukligt att placera en stork eller tomtar högst upp. Storken är en symbol för fertilitet och var en tydlig referens till Jesu födelse. Idag är det oftast en stjärna som pryder toppen av julgranen. Den översta stjärnan syftar på Betlehemsstjärnan som tillkännagav Jesu födelse.
  2. Varifrån kommer traditionen att dekorera granen?
    Traditionen att ta in julgranar och dekorera dem har sitt ursprung tillbaka till 1500-talet. I Sverige har vi anammat traditionen från Tyskland, där julgransseden blev mer och mer utbredd under 1800-talet.

Julgranspynt – Goda råd när du pyntar granen

Som tur är finns det inga fasta regler för hur du ska dekorera din julgran. Du kan bara låta din kreativitet och personliga smak vägleda dig. Oftast kommer julgransbelysningen att vara det stödjande elementet när du ska pynta granen och därför är det praktiskt att börja med julgransbelysningen. Det kan ge bra effekt om man inte bara placerar lamporna på de yttersta grenarna, utan även placerar några lite djupare. Det är också en bra idé om du bestämmer dig för ett övergripande tema eller färgval så att julgransdekorationerna framstår som sammanhängande. Efter det är det bara att pynta med röda, vita och gröna julkulor, polkagriskäppar och julhjärtan och så klart toppstjärnan i toppen.

Julgransfot och julgransmatta - det är en bra idé!

Det är nästan självklart – det är inte lätt att få en julgran att stå upprätt utan hjälp av ett julgransfot. Rätt julgransfot ser till att granen står säkert och stabilt. Ju större julgran, desto mer fördelaktigt blir det att välja ett julgransfot med vatten. En julgransmatta är först och främst en praktisk produkt. Julgransmattan skyddar ditt golv från repor och smuts från granen och gör städning och rengöring lättare när julen är över. Du kan även använda julgransmattan för att dölja sladdar från julgransbelysningen, om du till exempel använder ljusslingor eller din toppstjärna har lampor.

Funderar du på om du ska ha en konstgjord julgran i år kanske vi kan hjälpa dig lite på vägen med beslutet. Se utbudet och de många fördelarna med en konstgjord julgran här.

Ta även en titt på kategorin med elektriska och levande julgransbelysning när du ska börja julförberedelserna.