Spaljéer

Om du vill skapa en mer lummig och exklusiv look i din trädgård kommer du definitivt att ha nytta av en spaljé. Det är ett enkelt och praktiskt sätt att lyfta fram dina blommor och kan användas av alla, oavsett hur mycket, eller lite, gröna fingrar du har. De har en praktisk funktion och fungerar även som ett dekorativt inslag i trädgården. Glöm inte att köpa blomsterfrön till dem.

Läs mer

FAQ – vanliga frågor

  1. Vad är en spaljé?
    Spaljé är en trädgårds- och lantbruksmetod som går ut på att kontrollera tillväxten av vedartade växter för fruktproduktion genom att beskära och binda fast grenarna i en ram.
  2. Hur ser en spaljé ut?
    Växter formas ofta i formella mönster, platt mot en struktur som en vägg, ett staket eller en spaljé byggd i metall. En spalje är en trädgårdsstruktur som används för att stödja klätterväxter och för att skapa en grön vägg. Den kan varieras i både design och material på många sätt, och ge både en modern och mer klassisk känsla.
  3. Hur fäster man en spaljé i vägg?
    För att fästa en spaljé i väggen behöver du först välja lämpliga fästen eller konsoler anpassade för spaljéns vikt och väggtyp. Borra sedan hål i väggen, använd pluggar om det är en murad vägg, och skruva fast fästena. Se till att spaljén är vågrät och säkert monterad med lämpligt avstånd från väggen för växtutrymme.

Dekorera din trädgård med en vacker spaljé eller pergola i trä eller metall

Om din trädgård är i behov av en liten uppgradering kan du enkelt dekorera den med vackra rankor, klätterblommor eller buskar uppför en spaljé, pergola eller trädgårdsbåge. Förutom att ge dina blommor rätt stöd tar en spaljé också fram det allra bästa i dina växter genom att låta dem växa sig höga och vackra. Många väljer vanligtvis att köpa dem i trä, eftersom det ger det mest naturliga utseendet, men vi säljer också stål, som är mer underhållsfritt. Ta till exempel en närmare titt på vår fristående rosenbåge, som ser fantastisk ut i trädgården, på terrassen eller i trädgårdsgången.

Skapa små utrymmen i en stor trädgård

Om du har en stor eller mycket bred trädgård kan du enkelt dela upp den i flera små rum med hjälp av en spaljé. Den kvadratiska spaljékonstruktionen fungerar nästan som en vacker grön vägg. Klätterväxten klematis är särskilt lämplig för detta, eftersom den har en lång och vacker blomningsperiod som verkligen kan utvecklas på en spaljé. Du kan även göra några av väggarna ätbara genom att plantera till exempel björnbär och vinrankor, som båda har klättringsegenskaper och därför är särskilt lämpliga för användning på en spaljé. Du kan också placera den framför ditt växthus för en mer attraktiv entré.