• 30 dagars öppet köp och returrätt
 • Prisgaranti - kolla oss först!

Grensaxar

Om träden eller buskarna i din trädgård har blivit för stora och det är dags att beskära dem behöver du en grensax (även kallad örnnäbb) eller en toppsax. Med de största grensaxarna kan du klippa grenar upp till 5 cm i diameter. För toppbeskärning kommer toppsaxar med teleskophandtag att vara praktiska.

Läs mer
Filtrera sökning
Pris
Varumärke
 • (2)
 • (7)
 • (2)
 • (1)
Färg
 • (7)
 • (2)
 • (7)
Visa endast varor som finns i lager
Produkter
Du har sett 12 av 12 totalt
Du har sett 12 av 12

FAQ – vanliga frågor

 1. När är den bästa tiden att beskära träd och buskar?
  Den bästa tiden för att beskära träd och buskar är vanligtvis under JAS månaderna juli, augusti och september. Kärnfrukt som äpplen och päron kan vara svåra att beskära under JAS-perioden då de oftast inte är skördade så tidigt. Dessa kan du istället beskära på senvintern när temperaturen är över -10 grader men i god tid innan saven stiger.
 2. Hur tjocka grenar klarar en grensåg?
  De flesta grensaxar kan enkelt klippa grenar från 2 cm till 4 cm i diameter, med de största upp till 5 cm i diameter. De flesta grensaxar finns med en utväxling som gör att kraften i saxen ökar ju längre in i den hårda och sega mitten av grenen du kommer. På grund av utväxlingen kan du också klippa tjockare grenar än du tror att du har kraft till. Om grenarna är tjockare än 5 cm i diameter kommer grensaxen till kort. Då behöver du istället en grensåg som kan kapa grenar med en diameter på upp till 10 cm.

Tips för beskärning av träd och buskar

Det är alltid en bra idé att börja med att ta bort döda och skadade grenar, samt grenar med röta. Grenar som gnider mot varandra kan också tas bort för att förhindra skador på barken.

När du beskär träd är en bra tumregel att inte ta bort mer än 1/3 av trädets bladmassa. Om du vill beskära mer bör det göras i flera steg. När du tar bort grenar på trädstammen ska grenen skäras av precis intill stammen så att inga bitar av den avskurna grenen lämnas kvar. Detsamma gäller för sidogrenar, som också ska skäras av vid basen. Det är alltid en bra idé att använda vassa grensaxar eller toppsaxar. Det ger ett renare snitt, vilket minskar risken för svampangrepp och andra växtsjukdomar. En fördel med att beskära fruktträd i trädgården är att mer ljus når frukten, vilket ger en högre avkastning och bättre mognad hos frukten.