Gå til indhold

Förvaring i kylskåp eller inte?

Se vad som aldrig ska kylas – och vad som måste kylas snabbt


Madopbevaring

Många typer av livsmedel håller sig längre i kylskåp eftersom temperaturen är låg och luftfuktigheten hög. Livsmedelverket rekommenderar att kylvaror bör förvaras kallt för att de skall hålla så länge som möjligt och för att de inte skall göra någon sjuk. Ha 4 °C i kylskåpet, då håller maten längre och risken för att bli matförgiftad minskar.


Varm mat måste kylas snabbt.

Varma matrester bör särskilt kylas snabbt. Mat som lämnas i rumstemperatur för länge kan snabbt bli en grogrund för bakterier. Bakterier trivs vid temperaturer mellan 20 och 40 °C.


Varm mat behöver bara svalna något innan du ställer in den i kylskåpet. Om du har lagat mycket stora portioner eller har mycket rester, t.ex. grytor eller pastarätter, kan du dela upp dem i mindre portioner som svalnar snabbare.


Vilken temperatur ska det vara i ett kylskåp?

Temperaturen i ett kylskåp ska ligga mellan 3 och 5 °C. Använd en kylskåpstermometer för att kontrollera temperaturen. Temperaturen i en effektiv frys ska vara -18 °C eller lägre.

Madopbevaring

Vad ska inte förvaras i kylskåpet?

Vissa råvaror behöver inte kylförvaras för att hålla sig, och det finns också vissa, särskilt frukt och grönsaker, som inte alls lämpar sig för kylförvaring. Det beror på att de förstörs, förlorar sin smak eller inte mognar.


Køleskabsopbevaring

Avokado

De skadas inte direkt av att förvaras i kylskåp, men de mognar bäst i rumstemperatur. Hårda avokado som förvaras i kylskåp förblir hårda och omogna. Låt dem istället mogna i rumstemperatur.


Bananer

Tropisk frukt som inte tål temperaturer under 12–14 grader. Mognaden går långsammare när temperaturen är lägre, men den höga luftfuktigheten i kylskåpet gör att bananerna ruttnar snabbare och/eller att skalet blir svart.


Vitlök

De groddar i mörker, och om du kommer ihåg att stänga kylskåpsdörren är det mörkt i skåpet större delen av tiden. Den höga luftfuktigheten gör också att vitlöken möglar snabbare. Placera dem i köket där de inte utsätts för direkt solljus.  

Meloner

Låt hela meloner som vattenmeloner, honungsmeloner och cantaloupmeloner stå utanför kylskåpet tills de skärs upp. Kylskåpets kalla temperatur kan hindra mognaden och förhindra att melonerna utvecklar sin smak.


Tomater

Kylskåpstemperaturen kan ge tomater en mjölig konsistens och mindre smak eftersom den naturliga mognadsprocessen avbryts. Förvara dem istället i rumstemperatur för att bevara deras smak och konsistens.


Äpplen

Äpplen kan förvaras i kylskåp för att förlänga hållbarheten, men de behåller sin smak och konsistens bättre om de förvaras på en sval plats som inte är lika kall som kylskåpets 3–5 grader.  

TIPS: Effektiv rengöring i köket - få tips om hur du rengör kylskåp, ugn, köksfläkt och spis.

KøleskabsopbevaringKøleskabsopbevaring

Hur organiserar du ditt kylskåp?


Använd genomskinliga förvaringslådor

På så sätt kan du utnyttja utrymmet på bästa sätt. Samtidigt behåller du överblicken och använder det du har, vilket minskar matsvinn. Se förvaringslådor för kylskåp här


Rensa upp och skapa en översikt

Börja med att tömma kylskåpet och rengöra det noggrant, t.ex. varannan vecka. Kasta allt som är för gammalt eller har blivit dåligt.


Organisera efter temperaturzoner

De flesta kylskåp är varmast längst upp och kallast längst ner. Förvara mjölk, kött och fisk i den kallaste delen/längst ner och mindre känsliga varor som drycker och matrester längst upp.


Först in, först ut

Minska matsvinnet genom att följa FIFO-principen (First In, First Out): Placera nya varor längst bak i kylskåpet och flytta äldre varor framåt. På så sätt undviker du att varor hamnar längst bak och blir för gamla.


Etiketter och datum

Märk dina matlådor med innehåll och datum. Det är inte alltid lätt att komma ihåg när saker placerades i kylskåpet. Och när det gäller matrester och hemlagade ingredienser är det inte alltid lätt att se vad det är.


KOM IHÅG: Alltid låga priser! Och ett överraskande stort utbud.